Intel își închide biroul din București și disponibilizează peste 150 de oameni – surse

de: Octavian Palade
25 05. 2016

Intel își închide birourile din București, ca urmare a restructurărilor anunțate la nivel global, scriu cei de la ZF.ro, citând surse din industrie. 

Compania americană Intel are în București un centru de software deschis în anul 2010. În cadrul acelui centru de software lucrau peste 150 de angajați (ingineri software și dezvoltatori) care ar fi fost disponibilizați.

În 2014, Intel Software Development SRL a avut o cifră de afaceri de 56,7 milioane de lei (cu o treime peste nivelul din 2013), un profit net de 4 milioane de lei (cu 14% peste nivelul din 2013) şi un număr mediu de 168 de salariaţi (cu 67 mai mulţi decât în 2013), potrivit celor mai recente informaţii disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Până acum, prezența Intel consta în Centrul de Dezvoltare Software Educaţional (Cluj-Napoca), Biroul de Vânzări şi Marketing (Bucureşti), Intel Romania Software Development Center (Bucureşti). La Galaţi, Intel deţine subsidiara Wind River, unde se dezvoltă software îndeosebi pentru dispozitive embedded (integrate), regăsite în industrii precum cea auto, aerospaţială, securitate sau sănătate.

Cu toate că nu se știu detalii despre centrul din Cluj-Napoca, sursele ZF susțin că subsidiara Wind River nu a fost afectată de restructurări. În 2014, Wind River Systems România a avut o cifră de afaceri de 35,7 milioane de lei, un profit net de 2,4 milioane de lei şi un număr mediu de 160 de angajaţi.

Mișcarea vine la scurt timp după ce Brian Krzanich, CEO al companiei, a anunțat o serie de disponibilizări la nivel global.

Aproximativ 12.000 de angajați Intel vor fi concediați până la jumătatea anului 2017. Această mișcare de trupe va reprezenta doar una dintre etapele pe care le va urma compania în cadrul procesului de reorientare dinspre o afacere cu procesoare de PC-uri, către una cu gadgeturi purtabile și soluții din spectrul Internet of Things.

,,Rezultatele noastre pentru anul trecut demonstrează faptul că strategia funcționează și reprezintă o bază solidă pentru creștere.” CEO-ul Intel – Brian Krzanich a sintetizat foarte bine situația actuală și traiectoria companiei. ,,Oportunitatea acum este de a accelera procesul și de a construi pornind de la punctele noastre forte.” Această transformare a început în urmă cu câțiva ani, iar având în vedere că în 2015 profitul obținut din IoT a reprezentat 40% din veniturile Intel, este evident că rețeta funcționează. În aceași perioadă însă, piața de PC-uri a continuat să scadă, iar ritmul nu pare să mai încetinească.

Playtech a cerut un răspuns oficial din partea Intel, iar în momentul în care vom primi un răspuns, vom actualiza acest material.